Blog

Fragment din jurnalul unei mame de adolescent în carantină

“Mamă, tu nu înţelegi!” Cred că aceasta este propoziţia auzită cel mai des (şi nu acum, în carantină, ci este laitmotivul ultimilor ani). Da, posibil să nu înţeleg, însă fac eforturi – deşi pare că acestea nu sunt văzute niciodată. Când a început nebunia izolării sociale, m-am gândit că pentru copilul meu nu va fi … Continue reading "Fragment din jurnalul unei mame de adolescent în carantină"

Read More

Fii telefonul de urgenţă al copilului tău!

Copiii mei sunt încă mici şi, deocamdată, relaţia noastră nu a trecut prin mari încercări.  Însă una din dorinţele mele, atunci cînd ei vor deveni adolescenţi, este să rămân nu (neapărat) cea mai importantă persoană din viaţa lor, ci telefonul lor de urgenţă!  Mi-ar plăcea ca ai mei copii să ştie că vor putea apela … Continue reading "Fii telefonul de urgenţă al copilului tău!"

Read More

Autonomia copiilor e mai importantă decât nevoia noastră de a ne simţi utili!

Oricât ar fi de tentant să le dăm copiilor de fiecare dată când au nevoie o mână de ajutor, să ne simţim de folos, importanţi şi de neînlocuit în viaţa lor, ar fi de preferat să le încurajăm autonomia! Aşa că permite-i copilului să cadă şi să găsească el singur soluţii pentru a se ridica! … Continue reading "Autonomia copiilor e mai importantă decât nevoia noastră de a ne simţi utili!"

Read More

Bunele intenții, stima de sine și distrugerea ei

Există mulți părinți care au tendința (paradoxal, cu cele mai bune intenții)  de a dezaproba ceea ce fac copiii lor. Mulți cred că așa îi vor mobiliza, iar copiii vor deveni mai buni, vor învăța și vor ajunge cât mai departe în viață. Mesaje de felul: ”Dacă te-ai fi străduit mai mult, ai fi făcut … Continue reading "Bunele intenții, stima de sine și distrugerea ei"

Read More

Continuăm provocarea ”fără țipete”!

Cum facem pentru a nu mai cere de 10 ori copiilor ceva, ultima dată ridicând vocea? În astfel de cazuri, copiii au învățat că abia când mama țipă, abia atunci e cazul să asculte, până atunci, bla, bla, zgomot de fond… Provocarea de astăzi constă în a te analiza atunci când îi ceri copilului ceva … Continue reading "Continuăm provocarea ”fără țipete”!"

Read More

Despre note, chiar și în vacanță!

Au trecut și sărbătorile și, cu această ocazie, am scăpat și de oribilul obicei de a ne compara copiii și a ne lăuda cu notele lor! Nu există masă în familie în care să nu aud aceleași subiecte și, recunosc, tare mă întristez când etichetăm copiii și îi împărțim în ”inteligenți” sau nu, în funcție … Continue reading "Despre note, chiar și în vacanță!"

Read More

Copilul tău merită dragostea ta, nu bătaie!

Să lovești copilul este una din acțiunile care ar trebui să nu existe în ”portofoliul” nostru de părinți. Nu loviți copilul! Niciodată! Scuze de felul ”bătaia e ruptă din rai” sau ”și pe mine m-au mai atins în copilărie și nu am pățit nimic” nu justifică în nici un fel acțiunea ta. A lovi este … Continue reading "Copilul tău merită dragostea ta, nu bătaie!"

Read More