Autonomia copiilor e mai importantă decât nevoia noastră de a ne simţi utili!

Oricât ar fi de tentant să le dăm copiilor de fiecare dată când au nevoie o mână de ajutor, să ne simţim de folos, importanţi şi de neînlocuit în viaţa lor, ar fi de preferat să le încurajăm autonomia!

Aşa că permite-i copilului să cadă şi să găsească el singur soluţii pentru a se ridica!

Nu îi înlătura obstacolele din drum, pentru că atunci când va trebui să se descurce singur, să relaţioneze cu alții, să călătorească, să muncească, să-şi trăiască viaţa de adult cu tot ce presupune aceasta, va trebui să o facă singur.

Învață-l să depăşească obstacolele, nu să le evite! 

Lasă-l pe el să propună variante şi, dacă îţi cere ajutorul, ajută-l să analizeze şi să rezolve problemele, nu le rezolva tu pentru el.

Pentru că un copil învaţă experimentând, eşuând, având îndoieli şi testând posibile variante, nu lăsându-i pe alţii să găsească rezolvarea.

Dacă adolescentul învaţă să fie sigur pe el, să ştie că deţine resursele necesare pentru a depăşi obstacolele, dacă ştie că, de-a lungul vremii, a dat nas în nas cu diverse probleme şi a găsit el singur soluţiile, toate acestea îi vor da şi mai multă încredere în el şi dorinţa de a continua pe acest drum. 

DA, tocmai s-a convins că este capabil să se descurce singur! Deja a demonstrat acest lucru în alte situaţii, o va face şi de data aceasta! 

Sursa foto: Pixabay

Leave a Reply