Continuăm provocarea ”fără țipete”!

Cum facem pentru a nu mai cere de 10 ori copiilor ceva, ultima dată ridicând vocea?

În astfel de cazuri, copiii au învățat că abia când mama țipă, abia atunci e cazul să asculte, până atunci, bla, bla, zgomot de fond…

Provocarea de astăzi constă în a te analiza atunci când îi ceri copilului ceva și el nu te ascultă. Tu ce faci în momentul respectiv?

Eu am observat că, de cele mai multe ori, făceam altceva, era ceva distanță între noi (și fizic, și emoțional). Eram fiecare cu activitatea lui.

De exemplu, eu spălam vasele rămase de la micul dejun și le strigam să se încalțe, pentru că trebuia să plecăm la școală. Dar mesajul meu non-verbal era complet diferit de ceea ce spuneam, copiii mă vedeau la bucătărie și puteau gândi, pe bună dreptate, că mai era timp, din moment ce eu făceam altceva și nu eram în hol, gata de plecare.

Deci, atenție, ceea ce zicem să fie în concordanță cu ceea ce facem!

Va fi mult mai ușor să fim ascultați dacă transmitem solicitarea din starea de conectare, de lângă copil, având contact cu el.

Cu cei mici ar fi minunat să ne așezăm la nivelul lor, să îi luăm de mânuțe și să le explicăm privindu-i în ochi: ”scumpule, masa este aproape gata, ce trebuie să facem înainte de masă? Spălăm mâinile, așa că du-te să speli mânuțele!”. Vă garantez că este mult mai eficient decât să țipăm din bucătărie: ”Spală mâinile înainte de masă!”, ”Spală mâinile!”… și la final, exasperați, pe bună dreptate, ”Ți-am spus să speli mâinile!”. 

Cu cei mari putem redacta și semna un plan, stabilim împreună cine ce are de făcut, astfel încât, cunoscându-se pașii, să nu mai existe loc de comentarii. Ajunge acasă, se odihnește, face temele, DUPĂ ce face temele se poate juca pe orice gadget până la ora… etc. etc. Îi ajută mult să aibă un program cât mai predictibil.

Tot din categoria predictibilitate face parte și a le spune cât timp mai au: ”În 10 minute plecăm”, ”Mai sunt 5 minute!”. Va fi mai ușor să se rupă din activitatea lor, știind cât timp mai au, anticipând ce urmează.

Știu, nu este ușor, necesită timp și răbdare, însă merită încercat! 🙂

Va urma! 🙂

Leave a Reply