E camera MEA!
Ce părere aveți de trimiterea copiilor, drept pedeapsă, în camera lor?
Nu vreau să vorbesc despre ideea de ”pedeapsă”, despre acest lucru am mai vorbit aici. Altceva voiam să punctez: faptul că adolescentul este trimis în camera lui, singur, în lumea sa, eventual înconjurat de gadget-uri, este fix ce și-ar putea dori mai mult! Departe de cicăleala părinților, liber să facă ce dorește! Ar putea să rămână ”pedepsit” câteva zile, nu se va supăra! 🙂
Camera adolescenților reprezintă refugiul la care apelează atunci când vor să ia o anumită distanță față de părinți, atât la modul fizic, cât și psihologic. Este micul lor univers, unde pot fi stăpâni pe propriul lor spațiu. De aici și nevoia de a-și personaliza camera cât mai mult, aranjarea acesteia permițându-le să se diferențieze de restul familiei. Dincolo de ușa închisă, ei ”se construiesc” ca persoane.
De asemenea, din acest proces de distanțare de părinți face parte și dezordinea – un mod excelent de a-i înfrunta pe aceștia, care o vor lua, de cele mai multe ori, ca pe un afront personal.
Însă, dacă înțelegem prin ce procese psihologice trec copiii noștri în adolescență, putem fi mai înțelegători cu anumite aspecte, cum ar fi imposibilitatea unei camere impecabile 🙂 Bineînțeles, chiar dacă înțelegem și respectăm această nevoie a lor de a se afirma, dacă se transformă într-un depozit de gunoaie sau trebuie chemat Sanepidul, atunci putem interveni! :)))
Bateți la ușă înainte de a intra!
Camera adolescentului reprezintă, așadar, refugiul și spațiul lor personal și este o dovadă de respect să le acceptăm viața privată. Adolescentul are nevoie ”să închidă ușa” (atenție, să o închidă, nu să o trântească!), pentru a se regăsi pe sine, în singurătate. Este o etapă firească, iar specialiștii ne recomandă să le respectăm această nevoie de intimitate și… să batem la ușă! Dacă le cerem copiilor să bată la ușă când vor să intre în camera noastră, de exemplu, este o dovadă de respect să facem și noi la fel, oferindu-le un exemplu.
Desigur, dacă aveți suspiciuni cu privire la comportamentul lor sau credeți că ascund ceva (substanțe interzise etc.), prioritate devine siguranța copilului și trebuie să ne asigurăm că acolo nu se petrece ceva ilegal.
Dar, dincolo de aceste cazuri extreme, evitați să intrați în camera adolescenților fără consimțământul acestora!
Vor aprecia faptul că îi tratați cu respect, ca pe viitori adulți!
Sursa foto: Pixabay
1 response to "E camera MEA!"
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
Eh, eu am crescut fără camera mea… Aș fi vrut să o am, dar era o chestie de matematică simplă, metri pătrați vs. membrii familiei.