Din seria ”Și părinții sunt oameni!”…. :)

Da, și părinții au problemele lor, sunt stresați, obosiți sau trec, uneori, prin momente grele. Se supără, se încarcă negativ pe parcursul zilei, sunt dezamăgiți, acumulează frustrări. Poate nu sunt mulțumiți de viața lor, de slujbă, de șef, de x sau y.

Avem, cu toții, dorințe nesatisfăcute sau visuri năruite, îndoieli și temeri și, cu siguranță,  toți am trecut prin perioade mai dificile. 

Însă câți dintre noi povestim aceste lucruri acasă? Câți îndrăznim să ne arătăm vulnerabili în fața celor dragi? Să împărtășim trăiri, gânduri sau emoții? 

Doar în acest fel, adolescentul poate descoperi că este firesc să ai diverse provocări și emoții înaintea unui eveniment important, că prietenii te pot dezamăgi, că șeful nu este, mereu, cea mai prietenoasă persoană, că uneori este greu să iei o decizie într-un sens sau altul… Dar, chiar și așa, suntem funcționali, depășim obstacolele și acumulăm noi experiențe în fiecare zi.

Poate am încercat să ascundem copiilor aceste trăiri, din dorința de a-i proteja pe ei sau de a părea noi perfecți. Însă, în acest fel, am transmis o imagine ideală, pe care adolescentul încearcă să o copieze și, atunci când, evident, nu reușește, este demoralizat.

Dacă adolescenții noștri văd că suntem și noi cu bune și rele, cu emoții și sentimente, cu greșeli și învățare din greșeli, vor înțelege că nu este nici o problemă cu ei, nu sunt altfel decât restul lumii și vor prinde curaj să povestească, la rândul lor, ceea ce îi apasă.

Am cunoscut, însă, și părinți care exagerau în extrema cealaltă și își transformaseră copiii în confidenți. Nu, copilul nu este prietenul nostru cel mai bun și confidentul suprem și nu trebuie încărcat cu toate neîmplinirile și nefericirile noastre. Noi suntem adulții și se presupune că putem gestiona eficient aceste circumstanțe sau, în cazul în care situația ne depășește, ne putem îndrepta către persoanele care ne pot ajuta (partenerul de viață, prietenii apropiați sau, evident, un specialist).

Ca de obicei, calea de mijloc și un echilibru între cele două extreme sunt variantele cel mai ”sănătoase”.

Sursa foto: Pixabay

Leave a Reply