Acasă la mama e cel mai bine! Da, dar până la ce vârstă?

Din ce în ce mai mult, vârsta la care adolescenții devin independenți și pleacă să trăiască pe cont propriu a crescut. Nu, nu este doar contextul social și economic! Contează și acela, însă o parte din responsabilitate este a noastră, a părinților.

Avem tendința de a-i proteja în exces și a-i încuraja să rămână în casa părintească cât mai mult posibil, pentru că ni se pare că aici și în acest mod le va fi mai ușor și vor trăi cel mai bine.

Însă este de datoria noastră să-i echipăm cu cele necesare zborului, să le alimentăm autonomia și să îi încurajăm, la momentul oportun, să se desprindă de noi.

Adolescența reprezintă perioada în care se pregătește tranziția către viața de adult. Dacă această etapă se prelungește în exces, adolescenții se vor simți frustrați pentru că nu au reușit să dobândească independența financiară și socială după care tânjesc. Iar stima lor de sine se va duce în jos…

Ca părinți, ar fi minunat să le oferim nu doar posibilitatea de a crește, dar să-i lăsăm să cunoască, încă din adolescență, lumea ”oamenilor mari”, să descopere frustrarea, oboseala, responsabilitatea și chiar plictiseala și rutina vieții adulte, pentru a nu fi șocul prea mare. Apoi, să-i ajutăm să descopere că această viață de adult are frumusețea ei.

Uneori, fără să ne dăm seama, transmitem, prin exemplul nostru sau prin vorbe, mesaje de genul: viața de adult este grea, este groaznică, așa că ”Profită cât mai poți!”. Odată om mare, la casa ta, s-a terminat distracția! Slujba este ceva oribil, patronii te exploatează, o relație presupune tone de responsabilități și multe bătăi de cap, viața pe cont propriu este grea, în timp ce acasă, la mama, va fi mereu bine.

Da, acasă este minunat și este minunat că este minunat…. Dar la 30 de ani ar trebui să se fi cam terminat adolescența, oricât de prelungită ar fi!  Și ne mirăm apoi că ”puiul” termină toate masterele posibile și tot mai caută, doar ca să nu-și ia o slujbă sau să plece de acasă… 

Ajutați-l să zboare! Chiar dacă nu este cel mai comod, pentru el sau pentru voi! Însă este cel mai bun lucru pe care îl puteți face!

(potrivit datelor Eurostat, în 2017 vârsta medie la care tinerii părăseau casa părintească era, în Uniunea Europeană, 26 de ani; în România, fetele pleacă, în medie, la 25,6 ani, iar băieții la 30,3 ani).

Sursa foto: Pixabay

Leave a Reply